Прва активност овог типа у оквиру пројекта SHARE организована је у ОШ „Ћирило и Методије” у Београду. Делегацију наше школе су чинили Драган Петковић - директор, Невена Перић - координатор пројекта, Драгиња Ракић - руководилац Стручног актива за школско развојно планирање, Биљана Косановић - руководилац Тима за самовредновање, Татјана Ђуровић - руководилац Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављаања и занемаривања, Јелена Здравковић - руководилац Тима за инклузивно образовање, Снежана Хлевовој - руководилац Стручног актива за развој школског програма и Сања Марковић - наставник српског језика.

У оквиру посете остварени су контакти са представницима 3П школа (Препознај, промовиши, прошири) ОШ „Ћирило и Методије” из Београда и ОШ „Васа Чарапић” из Белог Потока, као и са представницима још једне SHARE школе - ОШ „Јован Поповић” из Београда. Након анализе стања и размене искустава, остварен је договор о даљим пројектним активностима. Заказане су наредне студијске посете које ће се реализовати током марта 2018. године.

 

 

 

Преносимо вест објављену на интернет страници Регионалног центра Смедерево:

Прва група ученика која је имала прилику да учествује у радионици "Чаробне кутије" у оквиру ЦПН пројекта "Материјали - шта је од чега и зашто?" су ученици трећег разреда ОШ "Димитрије Давидовић" у Смедереву.
Радионица је почела тактилном активношћу. Ученици су имали задатак да чулом додира истражују сакривене музејске предмете и покушају да одреде особине материјала од којих су предмети направљени. Кроз ову активност требало је, између осталог да забележе своја запажања на унапред задатом табеларном формулару.
Након размене запажања, откривања скривених предмета и разговора о томе због чега су за израду предмета изабрани баш ти материјали, уследило је истраживање коришћењем чула вида и оптичких помагала. Помоћу лупа било је веома занимљиво истраживати текстуру материјала. Посебна атракција је свакако дигитални микроскоп, помоћу кога су 50 и више пута увећали посматрану површину.
Аутори и реализатори пројекта су Невена Перић и Милан Марковић

Више о пројекту на линку!

Слике са интернет странице Регионалног центра Смедерево

 

 

 

Свечано смо обележили школску славу 27. јануара. Ученици, учитељи и наставници су се потрудили да овај дан протекне у посебној атмосфери, уз подсећање на поруке Светог Саве, али и осврт на оно што је постигнуто у претходној години.

Слике

 

 

 

Циљ пројекта SHARE, у који смо се у понедељак званично укључили, је да се унапреди квалитет образовног система Републике Србије кроз развој хоризонталног учења између школа.

Школа је тим поводом узела учешће на конференцији „Подели знање - школе у акцији”, на којој су говорили министар просвете Миладин Шарчевић, директор ЗВКОВ-а Бранислав Ранђеловић, директорка ЦОП-а Јасминка Чекић Марковић и директор UNICEF-а у Србији Мишел Сен Лоа.

Поред њих одржана су предавања стручњака из области образовања, а учесници првог круга пројекта су изнели своје утиске.

Директор наше школе, Драган Петковић, обратио се присутнима представивши нашу школу као новог учесника у пројекту!

Вест на интернет страници Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања

Слике

 

 

TIMSS је међународно истраживање којим се мере постигнућа ученика из математике, биологије, физике и географије. Одржава се на четири године, а наредно је 2019. године. Школе које учествују у тестирању се насумично бирају.

У истраживању 2015. године учествовало је преко пола милиона ђака из 57 земаља, са свих континената. Из Србије је учешће узело 4.036 ученика из 160 школа, и по резултатима смо сврстани у ред земаља попут Канаде, Немачке и Данске. Врх листе су заузеле азијске земље Сингапур, Јужна Кореја, Хонгконг, Јапан и Тајван.

Ове године се одржава пробно тестирање, и наша школа је изабрана да учествује у њему! Овом приликом тестове ће решавати само ученици четвртог разреда.

Слике

 

 

 

И овај последњи дан полугодишта млађи разреди су искористили да кроз игру понове све што су научили. Родитељи су им се придружили и учествовали у квизу!

Слике

 

 

 

Из наше школе је највише учесника и највише награђених ученика на 5. Светосавском литерарном конкурсу који су расписале Народна библиотека Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ!

1. место је освојио Лазар Булајић, ученик одељења V4, за ученике старијег школског узраста.

Од млађих ученика, Душан Лалић из одељења III3 је освојио друго, а Вишња Васић из III1 треће место!

Награде су уручене у четвртак 25. јануара 2018. године у оквиру програма Савиним стопама, ка Савином извору, на Савином врху у Народној библиотеци Смедерево, на 29. Светосавским свечаностима у Смедереву.

Слике на Фејсбук страници Народне библиотеке Смедерево

Слике

 

 

 

Припремамо се за обележавање школске славе - ходнике смо улепшали радовима наших другара из виших разреда!

Слике

 

 

 

Отварањем изложбе „Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића” 22. јануара 2018. године у Музеју у Смедереву, званично су отворене овогодишње Светосавске свечаности.

Велика нам је част што су на овој изложби представљени и радови ученика наше школе!

Захваљујемо се Вишњи Васиљевић, једном од аутора пројекта, која нам је омогућила да будемо део ове активности.

Слике

 

 

 

Наши ученици су се у великом броју одазвали позиву Библиотеке и Друштва (најбројнији са 64 приспела рада), тако да постигнут успех није случајност.

Похваљујемо све награђене ученике и њихове менторе!

Резултати конкурса

 

 

Ближи се крај првог полугодишта. У јеку закључивања оцена да се још једном подсетимо како је било на маскенбалу, последњег наставног дана у децембру!

Слике

 

 

Ученик одељења III3, Стеван Суботички, освајач републичке награде у тенису, присуствовао је пријему у Градској управи.

Честитамо Стевану и желимо свим ученицима и запосленима и даље много успеха на свим пољима!

Објава на Фејсбук страници Градске управе

Слике

 

 

Пратите нас у новој години на Фејсбук страници и на Инстаграму!

 

 

Волонтери наше школе, Звездице, су у четвртак 28.12.2017. организовали хуманитарну акцију за помоћ тешко оболелој ученици наше школе.

Град Смедерево је, након што се сазнало за акцију, учинио фантастичан гест тиме што је обезбедио средства за завршетак акције, а поред тога и гомилу поклона за наше хуманитарце!

 

Преносимо вест са Фејсбук странице Града Смедерева, објављену 29. децембра:

Ученици ОШ ДИмитрије Давидовић окупљени у групу ,,Волонтери Звездице,, започели хуманитарну акцију,а градоначелница прихватила и реализовала

Смедеревци, случајни пролазници , у четвртак су на централном градском тргу, затекли групу униформисаних ученика ОШ Димитрије Давидовић, који су у рвеним мајицама, под ознаком волонтери ,,Звездице,, продавали колаче у намери да прикупе хуманитарну помоћ за њихову тешко оболелу другарицу која се налази на лечењу у Београду. Њихов велики и племенити чин убрзо је доспео до кабинета градоначелнице, кокја је мале-велике хуманитарце позвала у топле просторије, одлучивши да се прикључи акцији и значајно помогне породици Морина, чија се девојчица, ученица Основне школе Димитрије Давидовић, налази на опоравку у београдској болници.
- Њихов чин је велики акт, дело несебичног и великог срца. Склонила сам их са ветра и примила у кабинету као велике хуманитараце. Није им место на улици, већ овде где ће добити награду за свој хуманитарни и племенити труд и рад. Свако од њих, али и њихова браћа и сестре добиће по новогодишњи пакетић од Града Смедерева, а породици Морина , сутра ујутру биће уплаћено 50 хиљада динара за даљи наставак лечења њиховог детета . – рекла је градоначелница, докторка Јасна Аврамовић. – Поносна сам што имамо овакву племениту децу , која нам показују како би требало да бринемо једни о другима у време новогодишњих и Божићних празника.
Хуманитарну групу сами су организовали и замислили , а волонтере ,, Звездице,, Основне школе Димитрије Давидовић, помогла је и координирала професорка ове школе, Снежана Хлевовој.

Слике са Фејсбук странице Града Смедерева

 

 

МАСКЕНБАЛ!!!

Слике

 

 

Посетили смо наше другаре из предшколске установе Наша радост.

Упознали смо се боље кроз музику, игру, шалу. Многи су демонстрирали своје таленте, а сви смо заједно уживали!

Слике

 

 

У Народној библиотеци Смедерево изложени су награђени читалачки дневници. 

Међу њима је и дневник наше Лене!

Слике

 

 

Град Смедерево је у Галерији савремене уметности организовао традиционално такмичење у кићењу новогодишњих јелки.

Нашу школу су представљали ученици нижих разреда са својим учитељицама, украшавајући јелку украсима на тему Музика и љубав.

Слике

Још једна традиционална акција у нашој школи - Чеп за хендикеп!

Ученици, под вођством наставнице Оливере Пешић, и ове године сакупљају чепове са пластичних боца, чиме се унапређује инклузивна и еколошка свест ученика промоцијом здравих и културних стилова живота.

У претходних пет година учешћа, наша школа је сакупила и предала више од 600 килограма чепова!

 

 

 

Звездице - волонтерска секција наше школе предвођена наставницом Снежаном Хлевовој, је учествовала у припреми изложбе установе за децу са посебним потребама и њихових пријатеља, одржане 22.12.2017. у смедеревском Центру за културу.

На овај начин наши ученици су наставили вишегодишњу сарадњу са Установом, спајајући хуманост према свим људима са одговорношћу према природи тако што су допринели ширењу поруке изложбе:

 

Не сецимо јелке, цртајмо их!

 

Слике

 

 

 

И ове године смо посетили Фестивал науке. Из Смедерева пут Београда кренула су 17. децембра три аутобуса пуна ученика и наставника, у организацији наставнице Снежане Хлевовој.

Обишли смо три хале Београдског сајма и у њима видели грађу човека, имали прилику да чујемо сопствени глас, видели како функционише форензика. Могло се учити о врстама стена, о биљкама, птицама. Сви су имали прилику да се тркају са коњем, веверицом, слоном, лисицом..., али су само старији ученици могли да испробају како је то када се тело нагло заустави при кретању низ стрму раван. Неки су набацили лажне ожиљке врло уверљивог изгледа, а неки испробали живот у виртуелној стварности - срели су ванземаљце! Оптичке илузије, градња кућа, како функционише одело астронаута, како се производи електрицитет и још много тога... Тешко је набројати све што се могло видети и испробати на Фестивалу...

Након шетње кроз науку, време и свемир, прешли смо у халу у којој су се одржавала занимљива предавања. Одслушали смо и одгледали естонске научнике који су жарили и палили на сцени и показивали како и са брашном могу да направе пожар! А онда смо видели циркуске експерименте: ход по жици, жонглирање са три, четири, пет кугли, чуњевима; акробату и вртење у великом колуту по принципу жироскопа, и све је било пропраћено интересантним научним објашњењима.

Понели смо много лепих утисака и са нестрпљењем ишчекујемо наредни Фестивал!

Слике

 

 

Још један празник науке у нашој школи!

Ученици млађих разреда су овог 15. децембра са својим другарима поделили знања стечена извођењем експеримената.

Продужени боравак је постао Научни биоскоп у ком су се гледали филмови о великим научницима и филмови који су објашњавали како је то живети на свемирском броду.

Слике

 

 

У току су припреме за Нову годину у нашој школи!

Школа је у новом, празничном руху, а новост је и да нас од данас можете пратити и на Фејсбук страници!

Добродошли!

Слике

 

 

Наша школа се укључила у међународно такмичење из области рачунарске и информатичке писмености за ученике основних и средњих школа. Такмичење је одржано први пут 2004. године у Литванији, и до сада је организовано у више од 20 земаља. Циљ је да се ученици на занимљив и интерактиван начин упознају са областима рачунарства и информатике кроз питања која развијају вештине решавања проблема, алгоритамски начин размишљања, логичко решавање проблема, правилну употребу информационих технологија и њихов утицај на друштво.

 

 

 

 

Hour of code је изазов који се одржава сваке године почетком децембра, са циљем да се вештина програмирања приближи што већем броју деце и одраслих. За пет година колико траје, привукао је десетине милиона учесника из преко 180 земаља света.

Наша школа се, у сарадњи са Научним клубом Смедерево, укључила у догађања са више заинтересованих ученика него претходне године. Надамо се да ће се тренд наставити!

 

Вест и слике на интернет страници учитељице Невене Перић

 

 

 

 

 

 25. новембра одржана је радионица Покрета горана на којој су наше горанке Сара Стевановић, Милица Живковић и Викторија Марић, ученице шестог разреда предвођене наставницом Оливером Пешић, освојиле 59 од могућа 63 бода!

Честитке нашим горанкама и наставници!

Слике

 

 

Српска гимназија у Темишвару је 24. новембра 2017. обележила 100 година свог постојања.

Прослави Дана школе је у име наше школе присуствовала наставница биологије Оливера Пешић.

Слике

 

 

 

Наша школа је 25. октобра прославила 211 година свог постојања!

Увод у свечаност била је изложба радова наших ученика у Центру за културу дан уочи прославе. Слике

Ученици трећег разреда су са својом учитељицом, Невеном Перић, посетили гроб Димитрија Давидовића. Слике

Главна приредба одржана је у Центру за културу, а у њој су учествовали ученици од првог до осмог разреда. Слике

Ученици седмог и осмог разреда су имали прилику да учествују и у спортским активностима. Слике

 

 

 

 

 

 

Већ девету годину заредом ученици наше школе учествују у радионици Покрета горана Србије, која се одвија у Пожаревцу у спомен парку Чачалица!

Слике

Наши мали ђаци из подручног одељења Удовице били су у гостима код градоначелнице!

Били смо матичари, службеници, седели смо у посланичким клупама и супер смо се провели!

Слике

 

И би Дечја недеља, а на њој Маштаријада - куповали смо, продавали и размењивали играчке за другаре који имају мање од нас!

ДД-овци у акцији заједно са мамама, татама, бакама, декама и учитељицама -

ГРАДИМО МОСТОВЕ МЕЂУ ГЕНЕРАЦИЈАМА!

Слике

 

 

У оквиру Дечје недеље у нашој школи смо организовали дружење четвртака са предшколцима из установе Наша радост. Гости су нам били другари из објеката Хајди, Бамби и Бубамара. Упознали су учитељице и учествовали у занимљивим активностима које су им припремили старији другари.

Слике

 

У нашој школи свака недеља је дечја, али ова је посебна - у подручном одељењу у Удовицама организована је маскарада!

Слике

 

 

И овог дана наши ученици су посетили изложбу у Научном камиону, у пратњи учитељице Невене Перић.

Затим су кроз радионицу „Моћи неурона” научили како неурони настају, где се налазе, шта све могу и шта све раде.

Говорило се и о неуронаукама.

Предавач је била Миона Ћоровић из студентске секције Друштва за неуронауке Србије.

Слике

Слике на страници Регионалног центра Смедерево

 

У среду 6.9.2018. наши ученици су присуствовали радионици „Како биљке путују”, предавач је била др Љиљана Тубић. Сазнали су како су се биљке прошириле до разних, па и најнеприступачнијих места, пратећи доживљаје семенки биљака.

Слике

Слике на страници Регионалног центра Смедерево

 

У уторак, 5. септембра 2017, ученици четвртог разреда су посетили радионицу „Физика - од варнице до распеване чоколадне бананице” и упознали феномене који се тичу струје и преноса електричне енергије.

Шестаци су откривали путеве јегуља упознајући њихову руту дугачку 8000 километара, на радионици „Јегуље - светски путници”.

Слике

Слике на страници Регионалног центра Смедерево

 

 У циљу припреме за почетак нове школске године, Школска управа Пожаревац је 31.8.2017. године у просторијама наше школе организовала стручнa предавањa за учитеље Подунавског округа.

Предавања су држале саветнице спољне сараднице МПНТР и то:

·         Наташа Николић Гајић: Оцењивање ученика у основној школи (посебан осврт на први разред)

·         Славица Гомилановић: Примена ИКТ у настави

Стручном скупу је присуствовало 30 учитеља, као и просветне саветнице Весна Милетић и Душанка Стојковић. Скуп је у име школе домаћина поздравила помоћник директора Данијела Вукоичић.

Слике

 

Ученици наше школе присуствовали су отварању Научног камиона у дворишту Регионалног центра Смедерево.

Наставницима и ученицима су се обратили др Тања Аднађевић, виши саветник ЦПН, Миљана Кравић, члан Градског већа Града Смедерево, др Јован Трфуновић, директор ЦПН и мр Боривоје Јаношевић, директор РЦ Смедерево.

Након уводне свечаности, ученици су реализовали радионице уз помоћ стручних водитеља. На данашњем програму била је радионица Траговима средњег века, на којој су ученици сазнали нешто ново и нешто више о средњовековним тврђавама у Србији и о историји Смедерева, а радионицу су водили Јелена Ћериман и Миодраг Томић из Народног Музеја у Београду.

Радионицу „Светлост позоришта” у коме је представљено луткарско позориште сенки реализовала је учитељица наше школе Невена Перић, уз асистенцију Соње Милетић.

Шестаци су учествовали у радионици „Израда фрактала” аутора Мирјане Кокерић, а у пратњи наставнице Снежане Хлевовој.

Слике

Слике на страници Регионалног центра Смедерево

 

 

 Наши ученици су и ове године остварили изузетне резултате на завршном испиту.

Од свих школа на нивоу Смедерева, најбоље су урадили завршни испит и заузели ПРВО место у генералном пласману, а посебно су се истакли на тесту из математике и комбинованом тесту на којима су, такође, остварили најбоље резултате!

 

Свим ученицима и њиховим наставницима честитамо на оствареном успеху и желимо им да и даље наставе да нижу успехе!

 

 

 

 

 

Завод за унапређивање образовања и васпитања и Центар за културу и образовање Раковица 18. и 19. маја 2017. су организовали Трећи дечји конгрес под називом „Ја сам дете на врху планете. Том приликом најбољи предавачи из Србије, 10 победника млађих разреда и 11 победника старијих разреда, презентовали су своје радове у две категорије.

У категорији млађег школског узраста, на тему  „Јунак из цртаног филма у мојој школи, учествовали су и ученици наше школе. Михајло Ђорђевић и Павле Гајић представили су свој рад под називом „Добра учитељица Авива, док је Киша Стојковић представила свој рад „Штрумфовско спашавање.

Жири у саставу: др Тања Шијаковић, саветник-координатор Завода за унапређивање образовања и васпитања, Оливера Вејновић, саветник-координатор и Марија Круљ, глумица, прогласио је за Победника победника Трећег дечјег конгреса „Ја сам дете на врху планете Кишу Стојковић, ученицу другог разреда Основне школе „Димитрије Давидовићиз Смедерева, а њен рад под називом „Штрумфовско спашавање за најбољи рад ученика млађих разреда.

Слике

 

 

Школску славу обележили смо Светосавском академијом у Центру за културу којој су, уз наше ученике и запослене, присуствовали и бројни гости!

 

У преподневним сатима вршњачки тим и наставници угостили су кориснике дневног боравка „Сунце” са којима су, поред кратке приредбе, организовали заједничке радионице!

 

Ученици 7. и 8. разреда су са својим одељењским старешинама и наставницима физичког васпитања организовали спортске активности у фискултурној сали!

 

Крај децембра 2016. године обележиле су разноврсне новогодишње активности.

Најпре су у Градској галерији савремене уметности ученици четвртог разреда учествовали на такмичењу у кићењу новогодишњих јелки. Том приликом су користили украсе које су направили најмлађи ученици са својим учитељицама.

Креативне активности су настављене прављењем великог броја новогодишњих честитки и украса. Њиховом продајом на Новогодишњем базару у Градској галерији у среду 28.12.2016. прикупљен је новац којим смо обезбедили новогодишње пакетиће за наше најугроженије другаре.

Последњи дан школе у овој години искористили смо за празнично дружење под маскама. Уз шаренило разноврсних костима, Деда Мраза са својим помоћником и фотографисање са Снешком Белићем, опростили смо се са претходном годином и храбро и весело кренули у сусрет новој години!

Срећна Нова година и Божићни празници!

Слике