Наш психолог за нашу децу

🌺 Наш психолог за нашу децу

Драги наши Дедеовци и сви остали ђаци и децо!
Налазимо се у, за многе од нас, другачијој, новој ситуацији и нимало лакој. Тачно је да не идемо у школу, али пратимо наставу и учимо из својих домова. Не виђамо се са другарима, мада ипак остварујемо контакт са њима преко друштвених мрежа. Наизглед смо растерећенији и опуштенији што се школе тиче, али сваког дана гледамо забринута лица родитеља и слушамо депримирајуће и лоше вести и информације. Све је још увек конфузно и збуњујуће.
Али, шта је ту је. Раздвојимо оно што се не може променити од оног што се може променити и радимо на томе. У свему, ама баш у свему, можемо пронаћи и нешто добро, лепо и корисно за нас. Фокусирајмо се на то добро.
Наиме, наука каже да ћелије човека који позитивно мисли производе „хормоне среће“, који делују лековито на организам. „Љубав, хумор, смех и стваралаштво оснажују имунитет и штите од болести“. Па зар ово није права прилика да такве емоције осетимо и покажемо у кругу својих најближих и најмилијих? Можда смо се због превише обавеза и оптерећености превише удаљили од своје породице, можда смо се више дружили са вршњацима мислећи да нас одрасли не разумеју и да превише брину? Сада је прилика да више времена проводимо у кругу своје породице. Да се боље разумемо, дружимо и разговарамо, да се боље повежемо. Па зато:
Покажите им колико их волите (реците им то, помозите им око свакодневних обавеза, помозите им у кухињи, помозите им у поспремању стана – биће пријатно изненађени).
Заједно играјте неку од друштвених игара, заједно погледајте филм.
Замолите их да вам дају неку идеју, подсећајући се на игре које су они играли као деца.
Замолите их да вам испричају неку догодовштину из свог детињства.
И, изнад свега, разговарајте, разговарајте…
 
Осим горе наведеног, ово је и време када можемо и треба да се посветимо и самом себи. Да у миру размислимо шта је то што волимо, шта заиста желимо, шта је то што нам заиста иде од руке. Па, у складу са тим, направимо и неке краткорочне и дугорочне планове:
Осмислите дневни распоред активности и придржавајте се такве рутине.
Размислите шта је то што вам заиста прија, те се бавите сваког дана управо том активношћу (цртајте, сликајте, сецкајте, лепите, пишите, водите дневник, певајте, свирајте, читајте…Будите креативни!)
Опустите се слушајући пријатну музику, гледајући неку комедију…
Размишљајте о свом будућем занимању. Освестите шта је то што заиста желите да будете. Сазнајте на интернету нешто више о смеру или занимању којим бисте волели да се бавите. Замислите себе на свом будућем радном месту, сањајте. И не заборавите: уз жељу и труд, све је могуће.
Направите план и кораке за остварење жеља
И, наравно, пре свега овога, учите, завршите домаће задатке, водите рачуна о хигијени и чувајте се!

Јелена психолог