Прва активност овог типа у оквиру пројекта SHARE организована је у ОШ „Ћирило и Методије” у Београду. Делегацију наше школе су чинили Драган Петковић - директор, Невена Перић - координатор пројекта, Драгиња Ракић - руководилац Стручног актива за школско развојно планирање, Биљана Косановић - руководилац Тима за самовредновање, Татјана Ђуровић - руководилац Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављаања и занемаривања, Јелена Здравковић - руководилац Тима за инклузивно образовање, Снежана Хлевовој - руководилац Стручног актива за развој школског програма и Сања Марковић - наставник српског језика.

У оквиру посете остварени су контакти са представницима 3П школа (Препознај, промовиши, прошири) ОШ „Ћирило и Методије” из Београда и ОШ „Васа Чарапић” из Белог Потока, као и са представницима још једне SHARE школе - ОШ „Јован Поповић” из Београда. Након анализе стања и размене искустава, остварен је договор о даљим пројектним активностима. Заказане су наредне студијске посете које ће се реализовати током марта 2018. године.

 

 

 

Преносимо вест објављену на интернет страници Регионалног центра Смедерево:

Прва група ученика која је имала прилику да учествује у радионици "Чаробне кутије" у оквиру ЦПН пројекта "Материјали - шта је од чега и зашто?" су ученици трећег разреда ОШ "Димитрије Давидовић" у Смедереву.
Радионица је почела тактилном активношћу. Ученици су имали задатак да чулом додира истражују сакривене музејске предмете и покушају да одреде особине материјала од којих су предмети направљени. Кроз ову активност требало је, између осталог да забележе своја запажања на унапред задатом табеларном формулару.
Након размене запажања, откривања скривених предмета и разговора о томе због чега су за израду предмета изабрани баш ти материјали, уследило је истраживање коришћењем чула вида и оптичких помагала. Помоћу лупа било је веома занимљиво истраживати текстуру материјала. Посебна атракција је свакако дигитални микроскоп, помоћу кога су 50 и више пута увећали посматрану површину.
Аутори и реализатори пројекта су Невена Перић и Милан Марковић

Више о пројекту на линку!

Слике са интернет странице Регионалног центра Смедерево

 

 

 

Циљ пројекта SHARE, у који смо се у понедељак званично укључили, је да се унапреди квалитет образовног система Републике Србије кроз развој хоризонталног учења између школа.

Школа је тим поводом узела учешће на конференцији „Подели знање - школе у акцији”, на којој су говорили министар просвете Миладин Шарчевић, директор ЗВКОВ-а Бранислав Ранђеловић, директорка ЦОП-а Јасминка Чекић Марковић и директор UNICEF-а у Србији Мишел Сен Лоа.

Поред њих одржана су предавања стручњака из области образовања, а учесници првог круга пројекта су изнели своје утиске.

Директор наше школе, Драган Петковић, обратио се присутнима представивши нашу школу као новог учесника у пројекту!

Вест на интернет страници Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања

Слике

 

 

 

Свечано смо обележили школску славу 27. јануара. Ученици, учитељи и наставници су се потрудили да овај дан протекне у посебној атмосфери, уз подсећање на поруке Светог Саве, али и осврт на оно што је постигнуто у претходној години.

Слике

 

 

TIMSS је међународно истраживање којим се мере постигнућа ученика из математике, биологије, физике и географије. Одржава се на четири године, а наредно је 2019. године. Школе које учествују у тестирању се насумично бирају.

У истраживању 2015. године учествовало је преко пола милиона ђака из 57 земаља, са свих континената. Из Србије је учешће узело 4.036 ученика из 160 школа, и по резултатима смо сврстани у ред земаља попут Канаде, Немачке и Данске. Врх листе су заузеле азијске земље Сингапур, Јужна Кореја, Хонгконг, Јапан и Тајван.

Ове године се одржава пробно тестирање, и наша школа је изабрана да учествује у њему! Овом приликом тестове ће решавати само ученици четвртог разреда.

Слике